Το πόσο ανθεκτικό είδος είναι το μαρτυρά το γεγονός ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 250 έως 300 εκατομμύρια χρόνια! Υπάρχουν περί τα 4000 είδη κατσαρίδας, από αυτές λιγότερο του 1% είναι συναθρωπικά.
Είναι νυχτόβια έντομα αλλά σε περιπτώσεις υπερπληθυσμού κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Διαθέτουν μεγάλες κεραίες και μερικά είδη είναι δυνατόν να πετάξουν με τα δυο ζευγάρια φτερών τους.
Τα ποιο σημαντικά από υγειονομικής άποψης είναι τέσσερα, Blatta orientalis, Blattela germanica, Periplaneta Americana, Supella Longipalpa.
Αναπαράγονται με αυγά τα οποία είναι ασφαλώς τοποθετημένα μέσα σε ωοθήκες και ανάλογα το είδος κάθε ωοθήκη μπορεί να περιέχει από 16 έως και 56 αυγά. Κάθε κατσαρίδα στην διάρκεια της ζωής της που μπορεί να είναι ανάλογα με το είδος από 6 μήνες έως και 2 χρόνια μπορεί να γεννήσει από 4-6 ωοθήκες (Blattela germanica) έως 90 (Periplaneta Americana)
Είναι παμφάγες, και από τις ανθρώπινες τροφές δε εξαιρείται καμία. Προτιμούν πάντως ζαχαρούχες και αμυλούχες, τρώνε ακόμα το νεκρό τους δέρμα αλλά και άλλες νεκρές κατσαρίδες. Μπορούν να ζήσουν ένα μήνα χωρίς τροφή αλλά πολύ λιγότερο χωρίς νερό.
Κατσαρίδες σε φυσικές συνθήκες έχουν βρεθεί μολυσμένες με 40 περίπου διαφορετικά είδη βακτηριδίων και πειραματικά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μεταφέρουν ακόμα περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Έχουν την αηδιαστική και επικίνδυνη συνήθεια να «ξερνούν» μέρος της τροφής που κατανάλωσαν και να αφήνουν περιττώματα παντού και αυτό τις καθιστά παρά πολύ επικίνδυνες για την διασπορά παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης από το στόμα τους και από αδένες του σώματος τους εκκρίνουν ουσίες που έχουν οσμή μούχλας ή κλεισούρας με αποτέλεσμα να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να εκδηλωθούν με φτέρνισμα, καταρροή και δερματικούς ερεθισμούς